You are here
“Δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός” για την επιβάρυνση του Προυπολογισμού από το λουκέτο στην ΕΡΤ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «REAL FM 97,8» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω τώρα να καλημερίσω τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και δημοσιογράφο κ. Παντελή Καψή. Κύριε υπουργέ, καλημέρα.
ΚΑΨΗΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω, ρωτώντας πριν πάω στην επόμενη ημέρα που είναι και η πιο σημαντική, ποια είναι η άποψη του δημοσιογράφου Παντελή Καψή που φαντάζομαι, βέβαια τώρα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να τη διατυπώσετε από το νέο σας «κουστούμι», το νέο ρόλο, για το μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ.
ΚΑΨΗΣ: Το μαύρο δεν το θέλει κανείς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θέλουμε να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν δεν το ήθελε κανείς, δεν θα υπήρχε. Κάποιοι το ήθελαν και υπήρξε.
ΚΑΨΗΣ: Δεν ξέρω. Αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να το είχαμε λήξει, αν είχαμε βρει μια συναινετική λύση με τους εργαζόμενους, αυτή που διαπραγματευόμαστε τώρα. Λοιπόν, αν όλοι συμφωνούμε ότι το θέλουμε, ας εργαστούμε γι` αυτό…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι τους προτείνατε και δεν το δέχονται;
ΚΑΨΗΣ: Εκείνο το οποίο κρίθηκε από το ΣτΕ και πολιτικά, αν θέλετε, έχει αποφασιστεί από αυτή την κυβέρνηση, είναι ότι η παλιά ΕΡΤ έχει κλείσει.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ΣτΕ έδωσε και εντολή να πάψει το μαύρο και το μαύρο υπάρχει ακόμη.
ΚΑΨΗΣ: Λοιπόν, το μείζον είναι -και στο οποίο στα λόγια τουλάχιστον υποτίθεται ότι συμφωνούμε- να περάσουμε από αυτή την παλιά ΕΡΤ, που όλοι συμφωνούμε ότι κουβαλούσε πολλές αμαρτίες και αυτό δεν το αρνείται επίσης κανείς, σε μια νέα ΕΡΤ που θα είναι κατοχυρωμένη η ανεξαρτησία της. Θα είναι λιτή, αποδοτική, λειτουργική, χωρίς τις αγκυλώσεις της παλιάς ΕΡΤ. Σε αυτό συμφωνούμε οι πάντες. Αφού λοιπόν συμφωνούμε στο μείζον, εκείνο το οποίο λέμε και έχω προτείνει στους εργαζόμενους, είναι: Θα πάρετε κανονικά τις αποζημιώσεις σας, ελάτε να φτιάξουμε έναν ενδιάμεσο φορέα που θα απασχοληθούν 2.000 άτομα γι` αυτό το τρίμηνο που θα χρειαστεί να περάσουμε στην καινούργια ΕΡΤ, που και εσείς θέλετε, και να προχωρήσουμε κανονικά. Εκεί είναι η διαφορά, αν θέλετε, αυτή τη στιγμή. Το πώς θα συγκροτηθεί αυτός ο ενδιάμεσος φορέας δεν είναι το μείζον.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, οι εργαζόμενοι λένε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ, το λουκέτο, επιβαρύνει ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο με 300 εκατομμύρια ευρώ.
ΚΑΨΗΣ: Δεν ισχύει αυτό. Είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα. Δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός, γιατί θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τα συμβόλαια και όλα αυτά τα πράγματα, αλλά και μαζί με τις αποζημιώσεις. Για τις αποζημιώσεις πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πως για ό,τι πληρώνεις, απαλλάσσεσαι και από βάρη. Άρα, δεν πρέπει να υπολογιστούν έτσι. Είναι κάτω από τα μισά.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από πού αντλείτε την αισιοδοξία ότι το καινούργιο σχήμα που θα προκύψει θα είναι ανεξάρτητο; Θέλω να πω, εδώ έχουμε μια παράδοση πάρα πολύ αρνητική.
ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι είναι δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι ξέρω το νόμο που θα κατατεθεί. Είναι ο νόμος που είχαμε καταθέσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός νόμος και ουσιαστικά θα ισχύσει ο ίδιος με μια μεταβατική περίοδο μόνο. Και πιστεύω ότι αυτός ο νόμος είναι μια πολύ καλή ασπίδα. Το δεύτερο στοιχείο το οποίο έχει σημασία να το εκτιμήσουμε όλοι είναι ότι έχει δημιουργηθεί μια συγκυρία, ακριβώς επειδή βρέθηκε η ΕΡΤ «στο μάτι του κυκλώνα» με τους πάντες να την κατηγορούν, έχει δημιουργηθεί μια πολιτική συγκυρία τέτοια που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό το νόμο πραγματικότητα και να περάσουμε σε αυτό το νέο φορέα που όλοι θέλουμε. Λοιπόν, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα και ως επαγγελματίες, αν θέλετε.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτάει εδώ ένας φίλος, μου λέει ρώτησε τον κ. Καψή, παρότι δεν είχατε συμμετοχή εσείς στην προηγούμενη ημέρα, έχετε συμμετοχή στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας…
ΚΑΨΗΣ: Αυτή είναι η δουλειά μου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ωστόσο, ο φίλος δίκαια ρωτά, εάν έχουν νόμιμα κινηθεί οι διαδικασίες σε σχέση με τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Μου λέει εδώ ότι πήραν κάποια χαρτιά τα οποία δεν έχουν σφραγίδες, δεν έχουν υπογραφές, ότι γενικά αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι με έναν τρόπο που δεν είναι σοβαρός.
ΚΑΨΗΣ: Δεν νομίζω. Το κλείσιμο έχει κριθεί νόμιμο. Τώρα, τα χαρτιά αν είχαν σφραγίδα ή δεν είχαν, δεν κρίνεται εκεί η νομιμότητα, νομίζω. Το κλείσιμο ήταν νόμιμο και γίνεται μια προσπάθεια τώρα και εκεί είναι που ρίχνω το βάρος της δουλειάς μου αυτές τις ημέρες, να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη αυτή η διαδικασία της μετάβασης για τους ίδιους τους εργαζόμενους.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πόσοι θα απασχολούνται στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση; Θα διατηρηθούν τα κανάλια και τα ραδιοφωνικά προγράμματα που υπήρχαν μέχρι τώρα;
ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει το «σχέδιο Μόσιαλου» που είχε κατατεθεί –θυμόσαστε- το 2011 που προέβλεπε περίπου τρία κανάλια, ένα ενημερωτικό, ένα πιο πολιτιστικό και ένα για εξειδικευμένο κοινό, αλλά το ακριβές οργανόγραμμα, το τι θα περιμένουμε από αυτή τη νέα δημόσια τηλεόραση, θα προκύψει από μια μελέτη που θα γίνει σε αυτό το τρίμηνο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου το χρονοδιάγραμμά σας ποιο είναι ακριβώς; Η ατζέντα ποια είναι;
ΚΑΨΗΣ: Το χρονοδιάγραμμα είναι ότι θα δώσουμε έναν εύλογο χρόνο γι` αυτές τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους. Σήμερα έχουν συνέλευση. Θα έχουμε την απάντησή τους…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν επιμείνουν στην κατάληψη της ΕΡΤ…
ΚΑΨΗΣ: Εάν επιμείνουν…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
ΚΑΨΗΣ: Ο διαχειριστής και το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν με το δικό τους τρόπο, να εφαρμόσουν την απόφαση του ΣτΕ. Εμένα, η δουλειά μου είναι να οργανώσω τη νέα τηλεόραση που θα αρχίσει να λειτουργεί –ελπίζουμε- σε ένα τρίμηνο. Εκεί θα ρίξω το βάρος μου, εγώ. Το τι θα γίνει για το ενδιάμεσο διάστημα και ποια λύση θα βρεθεί, θα το δούμε.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολλοί φοβούνται –και γι’ αυτό σας ρωτώ- ότι μπορεί να δούμε εκεί να επιβάλλεται λύση με τη βία.
ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα υπάρξει τέτοιο πράγμα. Αυτό ρωτώ.
ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το νέο σχήμα θα λειτουργήσει… Έχετε κάποιο πρότυπο στο μυαλό σας; Κάποιοι λένε –ας πούμε- ότι μια λύση θα ήταν το πρότυπο του BBC.
ΚΑΨΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι σε όλο τον κόσμο έχουμε λίγο ως πρότυπο το BBC, με την έννοια ότι είναι μία δημόσια τηλεόραση με κατοχυρωμένη ανεξαρτησία, υψηλή ποιότητα και μεγάλη θεαματικότητα. Αυτό είναι το όνειρό μας, λοιπόν ! Προφανώς θα υπάρξει και ένας ξένος σύμβουλος όπου θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία. Δεν μπορούμε, φυσικά, να την αντιγράψουμε. Θα πρέπει να πάρει υπ’ όψιν και τις δικές μας ανάγκες ως κοινωνία.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πόσο προσωπικό βλέπετε ότι θα έχει ο νέος φορέας;
ΚΑΨΗΣ: Δεν μπορώ να το προβλέψω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί εδώ έχει διαμορφωθεί μία αίσθηση ότι ουσιαστικά θα φύγουν περίπου 600-700…
ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι, δεν υπάρχει…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα φύγουν περισσότεροι.
ΚΑΨΗΣ: Θα είναι ασφαλώς πολύ πιο λιτός από αυτό που είχαμε μέχρι τώρα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, δεν μιλούμε για έναν Οργανισμό με 2.000 εργαζομένους. Μιλάμε για κάτι πολύ πιο μαζεμένο.
ΚΑΨΗΣ: Δεν νομίζω, δεν νομίζω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για το μεταβατικό λέτε για 2.000.
ΚΑΨΗΣ: Ναι, το μεταβατικό είναι 2.000. Ακριβώς.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχετε καθόλου εικόνα το πού θα φθάσει αυτό;
ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν έχω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί φαντάζομαι ότι αυτό είναι που οδηγεί στην αδυναμία να τα βρείτε με τους εργαζόμενους. Το ότι ξέρουν ότι 1 στους 2 θα φύγει. Επίσης, θα είναι μόνον από τους σημερινούς εργαζόμενους της ΕΡΤ αυτοί που θα στελεχώσουν το νέο σχήμα ή όχι;
ΚΑΨΗΣ: Κοιτάξτε, με τους εργαζόμενους έχουμε συμφωνήσει, τουλάχιστον θεωρητικά, ότι είναι ανάγκη μία ανασυγκρότηση της ΕΡΤ. Σε ό,τι αφορά το ποια θα είναι αυτή η επόμενηΕΡΤ και πόσους θα απασχολεί, αυτό θα προκύψει από τη μελέτη και όχι από κάποιο εκ των προτέρων δεδομένο αριθμό ή οτιδήποτε άλλο, εργαζομένων εννοώ. Λοιπόν, αυτό θα προκύψει από τη μελέτη. Και θα δούμε τι θα προκύψει. Σίγουρα θα είναι κάτι πολύ πιο λιτό γιατί ξέρουμε ότι η ΕΡΤ κουβαλούσε λίπος πάνω της.
Το δεύτερο στοιχείο που μου λέτε θα είναι ένας διαγωνισμός με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτοί που ήδη βρίσκονται στην ΕΡΤ μέσω ΑΣΕΠ, τι θα γίνουν;
ΚΑΨΗΣ: Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή έχουν λύσει τις συμβάσεις τους. Στον επόμενο διαγωνισμό θα μετάσχουν όλοι. Η προϋπηρεσία, όμως, θα αναγνωρισθεί ως ένα επιπλέον στοιχείο. Άρα, θα υπάρχει μία πριμοδότηση των εργαζομένων της ΕΡΤ.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, εγώ ρωτώ ειδικά γι’ αυτούς που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αν θα υπάρξει κάποια άλλη μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους.
ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι. Όλοι οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα και ένα προσωπικό. Δεχθήκατε σχόλια από αρκετά ΜΜΕ ότι εσείς είστε ένας άνθρωπος που προέρχεται από την ιδιωτική τηλεόραση. Έχετε κάνει εκπομπές στο MEGA, έχετε δουλέψει σε ιδιωτικά συγκροτήματα Τύπου, ιδιωτικά μαγαζιά, στα ΝΕΑ, στο ΕΘΝΟΣ κ.λπ. και είπαν ορισμένοι, σκέφθηκαν ορισμένοι μήπως εδώ υπάρχει κάποιο σχέδιο των καναλαρχών, των μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου που θέλουν…
ΚΑΨΗΣ: Διεκδικώ το δικαίωμα να κρίνομαι από τις πράξεις μου και από τα λόγια μου. Το τι πιστεύει καθένας για μένα είναι δικαίωμά του. Δεν έχω τίποτα να του προσάψω, αλλά να απαντώ σε συγκεκριμένη κριτική γι’ αυτά που κάνω και γι’ αυτά που λέω.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Καψή.
ΚΑΨΗΣ: Να είστε καλά.
- Log in to post comments