You are here
Το «στρατηγικό σχέδιο» εις βάρος της ΕΡΤ
Από τον Γιώργο Προβόπουλο, στον Ηλία Μόσιαλο και στον Παντελή Καψή
Η πρώτη φορά που διατυπώθηκε επίσημα η απαίτηση για επιβολή λουκέτου στα κανάλια της ΕΡΤ έγινε από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο με λανθασμένα στοιχεία, στην έκθεση του 2009.“Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, Πρίσμα και σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος….Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δυο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους”.
Από το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε το κλείσιμο του Πρίσμα+ (ψηφιακού επίγειου καναλιού της ΕΡΤ) από τη διοίκηση Ταγματάρχη. Το Κανάλι της Βουλής που με πονηρό τρόπο μπήκε στην έκθεση δεν αποτελεί δραστηριότητα της ΕΡΤ, αλλά του Κοινοβούλιο και πραγματικά χρηματοδοτείται από τον προυπολογισμό. Η πρόθεση το ανταποδοτικό να δίνεται για τη μείωση του χρέους, υλοποιήθηκε μέσω των εσόδων που έφερε η ΕΡΤ στο δημόσιο.
Ο δεύτερος που απαίτησε το κλείσιμο δραστηριοτήτων της ΕΡΤ, ήταν ο καθηγητής των οικονομικών της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλςο, ως υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το βασικό σημείο ήταν το κλείσιμο της ΕΤ1 και της επέκτασης της ΕΡΤ σε ιντερνετικά προγράμματα, μαζί με το κλείσιμο της «Ραδιοτηλεόρασης» και το κλείσιμο 10 από τα 19 περιφερειακά προγράμματα της ΕΡΑ. Προβλεπόταν η παραχώρηση του οικοπέδου της Περαίας και των εγκαταστάσεων της Κατεχάκη, «ιδέες» που υλοποιήθηκαν από την τρικομματική κυβέρνηση. Επίσης, ήθελε από τις συχνότητες του Πρίσμα να μεταδίδονται προγράμματα της ΕΙΤΗΣΕΕ και τη διάθεσης του Φιλία FM για το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Τελικώς έκλεισε μόνο το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Ελλάδας. Το συνολικό όφελος από τις παρεμβάσεις στην ΕΡΤ, με το κλείσιμο ενός καναλιού ήταν μόλις 8,2 εκατ. ευρώ. Ο δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής των «Νέων» και νυν αρθρογράφος του «Έθνος», Παντελής Καψής, ως υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου προχώρησε στη σύνταξη ενός σχεδίου νόμου για την ΕΡΤ, το οποίο δεν υλοποιήθηκε ως σήμερα.
- Log in to post comments